You are currently viewing Fájdalomcsillapítás
Woman training neck muscles resting taking a break from work. Relaxation and rehabilitation concept.

Fájdalomcsillapítás

Most mi segít?

A feje zúg, a háta ég, a foga lüktet. Van fájdalomcsillapító, ami ezen segít? Természetesen. A Kardió Egészségház pedig most el is árulja, hogy melyek ezek.

Menstruációs fájdalmak

No-spa , Meristin, Appranax

Az általános rosszullétet még elviselné az ember, ami kibírhatatlan, az a görcs és az alhasi fájdalom, a méh összehúzódása. Ezért olyan fájdalomcsillapítóra van szükség, ami az utóbbit kiváltó testazonos méreganyagok jelenlétét csökkenti és a simaizmokra hat. Azoknak a nőknek, akik minden hónapban szenvednek a fájdalomtól, inkább hosszan ható készítményekre van szükségük, amilyen az Appranax, vagy az ibuprofen tartalmú szerek. A ritkán görcsölők gyors, ám enyhén fájdalomcsillapító segítsége a No-spa, és a kicsit erősebb Meristin.

Próbálta már? Könnyed de megnyugtató mozgás, főleg nyújtógyakorlatok és melegvizes palack.

Izom-, gerinc- és hátfájás

Diclofenac, Thermo-Rheumon krém, Rheumon Lotio Emulzió, Aciphen kenőcs, Algesal krém, Arthrofluor kenőcs, Bayolin kenőcs, Burofix tabletta, Diclac, dolgit krém, Dolobene gél, elmetacin oldat, Erazon, Fastum gél, Feldene, Flameril emulgél, Flector EP tapasz, Gerosan kenőcs, Hotemin, Ibutop gél. Mobilisin kenőcs,s Nicoflex kenőcs, Olfen gél, Opodeldok gél, Phenylbutazon kenőcs, Profenid, Solpaflex, Traumon gél, voltaren emulgél.

Még segít, ha kitámasztja magát párnákkal az ágyban? De vajon meddig? Elég egy rossz mozdulat és máris égető, markoló fájdalom hasít a hátába. Ettől megfeszül az egész terület (vagy rosszabb esetben az egész teste) és a helyzet rosszabbodik. Az ördögi körből csak fájdalomcsillapítók segítségével lehet kimászni, mégpedig olyanokkal, amelyek egyben gyulladáscsökkentők is. A paracetamol tartalmúak nem bántják a gyomrot. Ez azért fontos, mert az gerinc- és hátfájás általában több napon keresztül eltart. Tehát például törött láb esetén is ajánlatosak ezek a szerek, annál is inkább, mert a legújabb kutatások szerint a paracetamol serkenti a csontgyógyulást. Arra azonban figyeljünk, ha a hát- vagy gerincfájdalom nem szűnik néhány nap alatt, komolyabb gond állhat a háttérben, fontos tehát felkeresni az orvost. 

Próbálta már? Meleg fürdő és izomlazító (azaz vérkeringést serkentő) kenőcs.

Láz és izomfájdalom meghűléses megbetegedéseknél

Rubophen, Algopyrin, Kalmopyrin, Paracetamol, Kobralgin krém, Thermo-Rheumon krém, Alka-Seltzer pezsgőtabletta, Andrews Answer granulátum, Aspegic, Aspro, Ben-u-ron, Barbamid, Coldrex, Demalgon, Germicid, Huma-Asa, Istopirin, Mexalen, Mexavit pezsgőtabletta, NeoCitran, Novalgin, Novamid, Panadol, Panalgorin, Paracetamol Pharmavit, Quarelin, Rhinoval, Rubophen, Saridon, Upsarin

39°C, a fej zakatol, fáj az egész test. Influenzás megbetegedés vagy egy erősebb nátha, az embert máris tönkrevágja. A paracetamol itt is segíthet, hiszen csökkenti a lázat. Az aszpirintől, vagy más, ASS tartalmú gyógyszerektől eltérően ez ugyanis a központi idegrendszerre hat, ami többek között a testhőmérséklet szabályozásáért is felelős. Ugyanakkor a májproblémákkal küzdők mégis aszpirint szedjenek, mert a paracetamol túladagolása még az egészséges májat is károsítja. Ha a láz több, mint négy napig tart, vagy az érték 39,5°C fölé emelkedik, hívjunk orvost. 38,5°C-ig viszont jobb, ha semmit sem szedünk, ugyanis a hőemelkedésre szedett lázcsillapító a test önszabályozó rendszerét veszélyeztetheti.

Próbálta már? Hideg lepedőbe burkolózás és priznic a homlokra.

Fejfájás

Aszpirin, Aszpirin+C, Kalmopyrin, TENS elektromos impulzusokat kibocsátó fájdalomcsillapító (pl. Pain Gone toll), Miralgin, Multivitamin-25 filmtabletta, Polyvitaplex, Supradyn pezsgőtabletta, Huma-Ibuprofen, Huma-Profen, Nurofen 

Mintha fúrnák a fejét. Vagy lüktet a halánték. Hátul, a tarkónál hasogat. Esetleg éppen elöl, a homlokban fáj. A stressz okozta fejfájás ellen hármas összetevőjű (ASS, paracetamol és koffein) gyógyszereket ajánlanak az orvosok. Az úgynevezett kombinációs készítmények a leghatékonyabbak, ám hátrányuk nekik is van: a célirányosan ható, vagy egyhatóanyagú tablettákkal ellentétben több a mellékhatásuk, a koffein miatt hamarabb kialakul függőség is. Ha tehát marad a „hagyományos” készítményeknél, csak ASS vagy csak ibuprofen tartalmú gyógyszert válasszon. Előbbit asztmások nem szedhetnek, mert ez a hatóanyag serkenti annak a méreganyagnak a kiválasztódását, amely a tüdő görcseit előidézi.

Próbálta már? Friss levegő, gyengéd masszázs vagy alvás borsmentaolajjal becsepegtetett párnán.

Migrén

Aszpirin, Dolormin, Kataflam, Saridon, Miralgin, Aspro, Panadol, Quarelin

Egy apró napsugár, egy, a közelben elhaladó autó, minden kicsit erősebb fény és kicsit erősebb hang ok a fejgörcsre. A migrémroham ellenszerei továbbra is az ASS, az ibuprofen vagy a paracetamol, koffeinnel komminálva. Mivel a migrén a gyomrot is megterheli – sok páciens hányingerre, undorra, rossz közérzetre is panaszkodik – a paracetamol és lysin a leginkább ajánlott. Ezek a tabletták azonban többnyire csak enyhe vagy középerős rohamoknál segítenek. Mindenesetre amint úgy érzi, közeleg a migrén, azonnal vegye be a tablettát. 

Próbálta már? Ágynyugalom, hideg borogatás a homlokra, csönd és sötétség.

Fogfájás

Rubophen, Kataflam, Spirin, Aspro 320 mg tabletta, Efferalgan, Mexalen, Panadol, Paracetamol Pharmavit, Saridon 

Ez az a fájdalom, amit alig lehet kibírni. Ha gyökérgyulladásra gyanakszik, ibuprofen tartalmú szert vegyen, mert az erősebb fájdalomcsillapító, mint a paracetamol, ugyanakkor gyulladáscsökkentő is. Mivel az ASS véralvadásgátló hatóanyag, fogfájás esetében kevésbé ajánlott. Sürgős beavatkozás esetén ugyanis erősebben és hosszabban vérezne a seb.

Próbálta már? Jégkockákból, fagyasztott borsóból vagy patikákban kapható hűtőzseléből borogatás. A hideg akkor is segít, ha a fogorvosi kezelés után minél kevesebb tablettával szeretnénk megúszni a napot.

Vélemény, hozzászólás?