A Kardió Egészségháznál tudjuk, szívünk az a motor, ami minden sejtünkbe életet pumpál. Valószínűleg ön is tudja, hogy a dohányzás, a túlsúly és a passzivitás súlyosan megterheli a koszorúereket, amelyek egyébként tápanyagban gazdag vérrel látják el egész szervezetünket. A cukorbetegséghez, érszűkülethez és magas vérnyomáshoz hasonló betegségek szintén szív- és érrendszeri problémákat okozhatnak.
#1: Mihez mérje magát
A számok gyors és tiszta áttekintést nyújthatnak egészségügyi helyzetéről. Ezért végeztessen el szűrővizsgálatokat:
– a C-reaktív fehérje szint felmérését: megmutatja, mennyire aktív a gyulladások tekintetében az immunrendszere (vagyis minél alacsonyabb az érték, annál jobb). Ez a vérvizsgálat a legjobb előrejelzés ami szíve egészségét illeti.
– a glükóz-felszívódás mértékét: ha ön túlsúlyos, háromévente érdemes elvégeztetnie ezt a vizsgálatot – máskülönben 45 éves kor felett illik elkezdeni. A normál tartomány 100 mg/dl alatti.
– koleszterin-, vércukorszint és vérnyomás mérést: a vérnyomás emelkedése, az LDL koleszterin és a trigliceridek hirtelen felszökése, a normálisnál nagyobb csípő-körfogat jelezhetik cukorbetegség kialakulását, vagy az inzulin-rezisztanciát. Márpedig a cukorbetegség odaszögezi a vércukorszintet a szív egészségét fenyegető határértékhez. Ezt a folyamatot ráadásul visszafordítani nem, csak lelassítani lehet.
#2: Sótlan élet
A Kardió Egészségház kiemelten fontosnak tartja tisztázni, hogy a túl sok só magas vérnyomást idéz elő, esetleg veszélyesen megemeli azt. Ha az előre csomagolt élelmiszerek helyett az otthon készítést választjuk, máris nagyban csökkentettük a sóbevitelt. Egyszerű cserék:
– ahelyett, hogy kész sürített paradicsomot vagy ketchupot használna, főzzön magának friss paradicsomból, fokhagymából és bazsalikomból szószt
– a kereskedelemben kapható salátaöntetek helyett a konyhapulton keverje össze az olajat, az ecetet és a zöldfűszereket
– friss felvágottakkal készítse a szendvicseit, a gusztustalanul túlfűszerezett, tartósított előre szeltek helyett. A csomagban szeletelve kapható szalámifélék, vagy előre csomagolt (ketchupban és mustárban úszó) szendvicsek ugyanis igazi nátriumraktárak.
– a diétás italok ne úgy csússzanak le a torkán, hogy közben meg van győződve arról, hogy valamitől megszabadult: ezek tele vannak nátriummal, miközben az élelmi értékük nem vált ki semmit. A legjobb választás a tiszta, nullkalóriás H2O.
#3: „Zsírleszívás”
Néhány zsír jobb a többinél – de nem könnyű kiválogatni az ocsút. A „jó zsírok” hagyják működni a testét – a „rossz zsírok” ellenben segítenek a koleszterinnek bejutni az artériákba, hogy ott elzárják a vér útját és lerakódjanak. A napi kalóriabevitel 7-10 százalékának kellene zsírokból származnia – a jófélékből. Ha megjegyzi a zsírok ranglétráját, jót tehet a szívével:
- Töröljön minden transz-zsírsavat az étrendjéből. Ezek adalékanyagokban, előrecsomagolt sütött termékekben (például chipsekben) találhatók meg, hogy ezek az áruk tovább elálhassanak a polcon. Olyan fedőneveket használnak, mint ’hidrogénezett’, vagy ’részben hidrogenizált olajok’.
- Az állati zsírok helyett válasszon növényi eredetűeket.
- Válasszon soványabb fehérjeforrást (például vörös hús helyett halat).
- Élvezze a dióféléket vagy a lazacot, mint gazdag Omega-3 forrást. Ez segít legyőzni a szívrendszeri megbetegedéseket és csökkenti a vérnyomását is.
- Mindig jusson elég antioxidánshoz, amelyek fokozzák erei rugalmasságát. Ezeket gyümölcsök és zöldségek festékanyagaiban találja meg. (Jó forrás az áfonya, a paprika vagy a bok choy az ún. zeller-káposzta.)