You are currently viewing Bőrhidratálás – merüljön el a legjobb folyadékpótlókban!
Attractive young dehydrated woman feeling thirsty, holding glass and drinking pure mineral water every morning after waking up, good habits for healthy way of life, dehydration concept, close up view

Bőrhidratálás – merüljön el a legjobb folyadékpótlókban!

A Kardió Egészségház tudja, a víz jótékony: csodálatosan ápolja a bőrt. Belülről táplálja és feszesíti, egészséges és simogatnivaló lesz a nedvességtől. Ha melege van, akkor pedig dugja a csuklóját a hideg víz alá: a pulzusánál hűti majd a vérkeringését és újra felélénkíti.

Amikor az élet vizét keressük, sosem gondolunk magára a vízre – pedig ez a legfontosabb szépségelixírünk. Nem csoda, hiszen szervezetünk 70%-át teszi ki, gondoskodik az anyagcserefolyamatok működéséről, a méreganyagok elszállításáról, a bőr feszességéről. Ha kevés folyadékot veszünk magunkhoz, rögtön észrevenni: a bőr feszül, viszket, fehér szárazságfoltok jelennek meg rajta. Arcunk sápadttá, kifejezéstelenné válik. Mindez főleg tél után jelentkezhet, mivel vízszintünk ilyenkor a legalacsonyabb – és a szükséges folyadékot legelőször a bőrből vonja ki a szervezet. Hogy újra csúcsformába lendüljön, sürgősen folyadékpótlásra van szüksége.

A védőréteg vékonyodik

A kozmetikai ipar igyekszik olyan hidratálókrémeket előállítani, amelyek feltöltik vízraktárainkat és a bőrszövet legmélyebb rétegeit is átnedvesítik. Ráadásul megakadályozzák a bevitt víz elvesztését, vagyis aktiválják és erősítik a hydro-lipidréteget (a bőr védőbástyáját).  A káros környezeti hatások és a természetes öregedési folyamatok ugyanis egyre vékonyabbá és áteresztőbbé teszik a bőrt – így a víz is gyorsabban párolog el a kötőszövetekből. A sejtszintű védekezés legfontosabb hatóanyagai a hialuronsav, az aloe vera, a glicerin, a húgyanyagok, az algák, vitaminok és a növényi olajok. Mindnek sajátos folyadékraktározási és –megkötő tulajdonsága van, vagyis mindegyik védi a bőrt a kiszáradástól.

Folyadék a high-tech krémekben

A legújabb krémek persze nem csak pótolják a folyadékot – az intenzív nedvesítőhatás mellett arról is gondoskodnak, hogy a hidratálás hosszan tartó legyen. A bőrnek szánt bio-ásványvizekben mikrogolyócskákba zárva jut a folyadék a kötőszövetbe, és folyamatosan olvad fel, hogy akár 12 órán át biztosítsa a hidratálást. 

A nero-kozmetika új irányzata pedig stresszoldó hatású hidratálókrémeket használ: amíg a nedvesítőanyagok regenerálják a bőrt, addig mások megnyugtatják az idegrendszert. Virágos illatjegyek is serkentik az ellazulást. 

A gyógyászati kutatások eredményeinek köszönhetően kötőszövet-erősítő és –újjáépítő termékek jelennek meg a piacon. Bio-építőanyagokat tartalmaznak, amelyek a szövetrepedéseket begittelik, a szerkezeti sérüléseket kiegyenlítik. Így teszik a bőr újra képessé a folyadékraktározásra és persze ki is simítják a felszínét.

A „városi krémek” intenzíven ápoló, káros anyagokat lebontó hatóanyagokat tartalmaznak. A detoxiláz enzim – amelyet búzamagból vonnak ki – salaktalanít, így könnyíti meg a túlterhelt bőr dolgát, hogy az egyedül is megbirkózzon a méreganyagokkal. A vitálvíz, aminek titka, hogy optimálisan és egyenletesen oszlik el a sejtekben, igazi fiatalság forrása. Ez a bőrazonos nedvesítőanyag krémekbe csomagolva újrastrukturálja a bőrt. 

A legújabb hidratálókrémek természetesen bőrtípusnak megfelelően több változatban kaphatók.

Extra friss szállítmány

A kínálatban sok minden szerepel: könnyű tejek az olajos bőrnek, gazdagon ápoló zsíros készítmények a szárazabbnak. Mivel koratavasszal a bőr hálás minden ápolásért, érdemes hidratálómaszkokkal erősíteni védőrétegeit, vagy ampullás kúrákkal feltölteni.

„Lezsírozva” – kiszáradás kizárva

A friss kinézet érdekében tartson mindig magánál termálvizes permetet. Ez segít megnyugtatni a kipirult bőrt és kisimítani az apróbb ráncokat. Persze a túl sok víz kiszáríthatja a bőrt – a túl gyakori vagy túl hosszúra nyúlt fürdőzések érdessé teszik felszínét, mert a felszín NMF (Natural Moisturizing Factors – természetes nedvesítő) faktorának szabályozása kizökken. Akinek tehát problémái vannak, inkább gyengéden ápoló lemosókkal tisztítsa magát. Az ápolási trend is efelé tendál: az arc- és testtejek, -krémek már mosásnál is intenzíven visszanedvesítik a kötőszövetet. Az érzékeny bőrre készült arctisztító-családok a kiszáradástól is védenek. Jó választás mindenkinek a tengeri hatóanyagokkal, aminosavakkal, fehérjékkel dúsított, természetes pH-jú szerek, amelyek egyensúlyban tartják a védőréteg savasságát és ruganyosan tartják kültakarónkat. Az pedig, hogy egy krém visszazsírosító hatású, nem jelenti azt, hogy tényleg zsíros: a könnyű tejeknek is lehet ilyen tulajdonsága.

Visszatérve a sprékre: az úgynevezett Body-Splash-ek szórófejes hidratálók, amelyek leheletnyi vastag vízhálót borítanak a bőrre. Ezeket dúsíthatják teamag-olajjal, rizsolajjal, cseresznyevirággal – hogy szépítsenek és feszesítsenek.

Make-up top

Azaz csúcssminkek. Amelyek nem csak színt varázsolnak az arcunkra, hanem termálplankton-kivonattal, tengeri kollagénnel, aminosavakkal, termálvízzel, vagy éppen tiszta gleccservízzel hidratálják is a bőrünket. Az alapozás alatt így továbbra is hosszan friss marad, sőt, néhány púdernek köszönhetően megnő nedvességtermelő képessége. Persze az alapozás felett is lehetünk frissek: fixáló sprékkel vagy selymes smink-fölé krémmel. 

Ma már a csillogó krémek és a rúzsok is hidratálnak.

Vízraktárak? Jelentem: feltöltve

Úgy tűnik mindent végigvettünk – ami a külső ápolást illeti. Ám a hidratálás ezzel még nem teljes: belülről is töltsük fel magunkat! Minél jobban feltöltjük vízraktárainkat, annál kisebb az esélye a ráncoknak. Naponta 2,5 liter vizet veszítünk légzéskor, izzadással és párologtatással. Ugyanennyit kell pótolnia a szervezetünknek. A vízháztartása egyensúlya érdekében fogyasszon nátriummentes ásványvizet. Frissít, regenerál, és nem tartalmaz kalóriát. Ha ezt sem érzi elégnek: kapjon be egy-egy tengeri olajokat és algákat tartalmazó kapszulát, amely folyamatosan hidratálja – belülről.

Vélemény, hozzászólás?